Respatler financer a l'emprenedoria i les microempreses per a combatre la bretxa territorial

El Pla de Recuperació ha previst diferents inversions en matèria d'ocupació que tenen com a objectiu comú un creixement sostenible i la transformació cap a un model social que sàpia enfrontar amb èxit altres possibles crisis o desafiaments en el futur.

Empreses Centro Estatal
Xarrada

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència - Finançat per la Unió Europea – *NextGenerationEU és el resultat de la resposta europea coordinada amb els Estats Membres per a fer front a les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia.

Projectes per a afavorir l'ocupació col·lectiva

Una d'estes inversions és la de ‘Nous Projectes territorials per al reequilibri i l'equitat’ que posa el focus a enfortir el sistema productiu a través del suport a l'emprenedoria, a l'ocupació col·lectiva i també a les microempreses.

La política de cohesió econòmica, social i territorial de la Unió Europea vol seguir combatent les diferències entre els nivells de desenvolupament de les regions i reduir la desigualtat per al que resulta clau generar ocupació en l'àmbit local.
Invertir en nous projectes territorials és abordar el repte demogràfic permetent fixar població en l'àmbit rural i procurar el seu progrés econòmic i social.

Una economia verda i digital

La pandèmia ha accelerat la transformació digital de les nostres societats i ha posat en relleu la importància de les tecnologies digitals per al futur creixement econòmic d'Europa.
Amb el respatler dels fons europeus dedicats a l'Emprenedoria i microempreses, es fa possible la transformació cap a formes de producció sostenibles i respectuoses amb el medi ambient juntament amb la capacitació digital.

Accions i territoris implicats

Els projectes territorials podran finançar mesures com les següents:

Accions d'emprenedoria social i autònoms

Posada en marxa de cooperatives o microempreses

Creació de xarxes, participació en jornades i activitats de difusió

Iniciatives de transició ecològica, de desenvolupament local, turisme rural i patrimoni històric-artístic

En les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla, el Servici Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) gestiona les subvencions a iniciatives que impliquen el manteniment de l'ocupació de persones treballadores en microempreses o per a treballadors autònoms, alhora que realitzen canvis en la seua forma de produir.
Seguint amb l'experiència de les comunitats autònomes d'Extremadura, Comunitat Valenciana i País Basc en 2022, la comunitat autònoma d'Andalusia desenvoluparà des de començaments del 2023 un projecte pilot dirigit al foment de la cultura emprenedora en el qual es preveuen prop de 400 iniciatives empresarials.